Oι πέντε Ενότητες του Ερωτηματολογίου

Όλα δείχνουν ότι η πανδημία θα τελειώσει κάποια στιγμή είτε γιατί σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο είτε γιατί θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Η οικονομία πλέον δεν αντέχει άλλη καραντίνα.

Η επανεκκίνηση θα γίνει, η μορφή του τουρισμού όμως φαίνεται ότι θα  αλλάξει. Ο μαζικός τουρισμός στη μορφή που ξέραμε θα υποχωρεί και θα παραδίνει τη θέση του σε άλλες μορφές τουρισμού. Οι δύναμη των Tour Operators σταδιακά γκρεμίζεται.  Ένα όμως παραμένει σίγουρο: Οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να ταξιδεύουν και μετα τον κορονοϊό.

Συζητείται ευρέως σε όλη την τουριστική Ελλάδα, ιδιαίτερα κάτω από τον φόβο για ακυρώσεις και μαζικές πτωχεύσεις,  η τάση να εγκαταλειφθεί το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και να ενισχυθούν οι μορφές μεμονωμένου και θεματικού τουρισμού. Στην Θάσο ο οργανωμένος μαζικός τουρισμός κινείται με ναυλωμένες πτήσεις κύρια από Δυτική Ευρώπη και με λεωφορεία κύρια από τις γειτονικές χώρες. Οι αυτοκινούμενοι γείτονες μας έχουν την μορφή του μεμονωμένου αλλά ο όγκος τους τους κατατάσσει στον μαζικό τουρισμό.

Όταν μιλάμε για οργάνωση στον τουρισμό του νησιού το μυαλό μας πηγαίνει στον Οργανισμό Τουρισμού Θάσου. Το όργανο αυτό δημιουργήθηκε πριν από 10 περίπου χρονιά στα πρότυπα Οργανισμών  τουρισμού άλλων περιοχών της χώρας. Μέχρι τωρα δεν μπόρεσε να ενσαρκώσει τις προσδοκίες της τοπικής τουριστικής κοινότητας. Αναμφισβήτητα είναι το κατ εξοχήν εργαλείο  προώθησης και ανάπτυξης του τουρισμού της  Θάσου. Δεν μπορεί ομως  να εξαντλεί την ύπαρξη του στην ευκαιριακή συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις γειτονικών  χωρών κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι που ηγήθηκαν αυτής της προσπάθειας ήταν ενεργοί άνθρωποι του τουρισμού λειτουργήσαν σε ένα περιβάλλον με μεγάλη πίεση και με μεγάλο κόστος σε χρόνο και χρήμα.  Οι ευθύνες για  την μη αναμενόμενη  απόδοση, βαραίνει το σύνολο της τουριστικής και της ευρύτερης κοινότητας του νησιού. Οι απαιτήσεις, ειδικά σήμερα σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση, χρειάζονται έναν ενεργό, πρωτοπόρο και καινοτόμο Οργανισμό. Έναν Οργανισμό Τουρισμού με όραμα,  σωστά δομημένο και στελεχωμένο που θα δείξει τον δρόμο και θα φέρει επιτυχίες στο νησί!

Ο Τουρισμός είναι η κύρια απασχόληση των κάτοικων στην Θάσο. Χάρη στον Τουρισμό αναπτυχθήκαν πολλά επαγγέλματα. Ξεκινώντας από την οικοδομή και τα συναφή επαγγέλματα αναπτύχθηκε ο Ξενοδοχειακός κλάδος και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, το εμπόριο και η εστίαση, με αποτέλεσμα την συχεχως αυξανόμενη επισκεψιμότητα  του νησιού. Τα τοπικά προϊόντα μέλι, λάδι ελιά απέκτησαν μια δυναμική διάθεσης που έφερε καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς. Αν βγει από την εξίσωση ο τουρισμός όλα αυτά θα χαθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη η τουριστική δραστηριότητα να ενισχυθεί εκεί που πονάει και δεν είναι άλλη από την προβολή στις διεθνείς αγορές . Επείγει η δημιουργία  μιας δομής υποδομών που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής τουριστικής ανάπτυξης. Το θέμα των υποδομών, της καλλιέργειας και φροντίδας του περιβάλλοντος και  του νοικοκυρέματος των εξορύξεων πρέπει να επωμισθεί εξ ολοκλήρου ο Δήμος. H προβολή του νησιού στη βαση της συνφωνίας ενος  χαρτοφυλακίου/ πορτφόλιο είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να αναλάβουν απο κοινού ο Δήμος και οι επιχειρηματιες του νησιού!

Βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας αλλά και μπροστά σε μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε  την επανεκκίνηση του τουρισμού μας με όπλο την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Απαιτειται απογραφή    των δυνατοτήτων άλλα και των ελλείψεων που σίγουρα υπάρχουν. Μέσα από τις αξιολογήσεις που οι ίδιοι οι επισκέπτες μας διαμόρφωσαν φαίνεται καθαρά ότι ο βαθμός αξιολόγησης είναι χαμηλός σε αξιοθέατα που εμείς τα θεωρούμε πολύ σημαντικά. Έτσι η Γκιόλα π.χ. έχει χαμηλό βαθμό αξιολόγησης γιατί υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ διαφήμισης και προσδοκίας του επισκέπτη.

Στη Γκιόλα δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της (καθαρισμός, ασφάλεια, αποτροπή χρησης αντιηλιακών κλπ). Άλλα αξιοθέατα παίρνουν χαμηλό βαθμό αξιοποίησης γιατί είναι παρατημένα και δεν υπάρχει μια στοιχειώδης ξενάγηση (εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι). Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει  υποστελέχωση σε βασικές λειτουργίες άλλα και έλλειψη στελεχικού δυναμικού. Αυτά και πολλά άλλα πρέπει να αποτελέσουν την βάση για να σχεδιαστεί μια νέα αρχή με βάθος δεκαετίας.

Με  + και   –  ανοίγουμε να διαβάσουμε ή κλείνουμε την ενότητα !

ΠΡΟΣΟΧΗ

Στο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί έχετε την δυνατότητα να εκφράσετε την προσωπική σας γνώμη για όλα αυτά τα θέματα. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο, η γνώμη του κάθε Δημότη όμως μετράει. Η λύση αυτών των προβλημάτων μπορεί μόνο να επιτευχθεί εάν την στηρίξει ολόκληρη η κοινωνία της Θάσου. Βοήθησε και εσύ αυτήν την προσπάθεια… Μαζί ίσως τα καταφέρουμε !